Terceira
Trods jordskælv i 1980 byder Angra do Heroísmo stadig på Açorernes smukkeste arkitektur, og helligåndsfesten fejres ved de farverige kapeller, impérios, efterfulgt af tyreløb i gaderne. Her er levende hegn af meterhøje, mørkeblå hortensiaer, selv de vulkanske kratere er tætbevoksede.
Af Nina Jalser
Fakta om Terceira
Indbyggere: 60.000
Længde: 30 km
Bredde: 18 km
Areal: 382 km2
Højeste punkt: Caldeira de Santa Bárbara, 1023 m o.h.
Hovedby: Angra do Heroísmo, 15.100 indb.
Klima: 11o-26o, mildt tempereret
En slentretur gennem Angra do Heroísmo, hvor man kan nyde byens smukke arkitektur, og en tur gennem Fortaleza de São João Baptista og videre op på Monte Brasil for at se byen lidt fra oven, er nok nogle af de bedste oplevelser på øen. Langs kysten ligger små, hyggelige landsbyer og mod øst badebyen Praia med hvide sandstrande. Midt på øen er der mennesketomt, få veje, men store jungleagtige områder, overgroet med endemiske og indførte planter. Her ligger vulkanskakten, Algar do Carvão, der er blandt de ti mest seværdige i verden, og i et geologisk naturreservat
Terceira er ideel til bil- og cykelture. Der er gode vandremuligheder (se: Fod på vandreture - spørg Turismo inden vandretur: på mange marker er der løse tyre!), golf og strande med flere slags vandsport.
Terceira (den tredje) er den tredje ø, der blev befolket. Hele Açorergruppen hed på visse, gamle kort Terceira-øerne, idet de blev opdaget efter Canarieøerne og Madeira, og da kaldtes denne ø for »Ilha de Senhor Jesus Cristo«. Det er i dag den tættest befolkede af øerne.
Bosættelserne begyndte i 1450 med søfareren Jácome de Bruges, der, som navnet afslører, kom fra Flandern. I 1474 tilfaldt Angra (og São Jorge) søfareren Jõao Vaz Corte Real.
Terceira »voksede« i takt med skibsfarten over Atlanten og blev hurtigt trafikknudepunkt – endog for skibe fra Indien. I 1499 lagde Vasco da Gama til med sin syge bror, Paulo, der døde og blev begravet her.
Tronprætendenten Dom António, Prior do Crato, gik i 1582 i land på Terceira (sammen med 5000 franskmænd, som den spanske Felipe 2. havde besejret ved Vila Franca på fastlandet). Øens indbyggere udråbte ham til konge - dog uden held - og Terceira var i 1583 den sidste del af Portugal, der overgav sig til Spanien.
I den portugisiske guldalder ankrede skibe op, lastet med rigdomme fra Brasilien og Indien – i kølvandet fulgte pirater og korsarer (Terceira har 36 forsvarsforter, de fleste opført i 1581 som værn mod spanierne, nogle er i dag renoverede, andre i ruiner, Turismo har folder over fortrute). Angra fik smukke paladser, monumentale kirker og ikke mindre end ni klostre, og indtil 1800-tallet var byen hovedsæde for Açorernes guvernør.
I 1534 udnævnte pave Paul 3. byen Angra til bispesæde, og i 1991 besøgte pave Johannes Paul 2. øen.
Terceira spillede også en vigtig rolle under Borgerkrigen i Portugal (1820-34), og øens befolkning deltog aktivt i krigen ved fra 1828 at støtte liberalisterne. I 1830-32 opholdt Dom Pedro 4. sig i Angra.
Øen har været ramt af gentagne vulkanudbrud og jordskælv: 1761, 1764, 1867 og i 1980. Den 1. januar 1980 kl. 15 blev Angra do Heroísmo ramt af et jordskælv (syv på Richterskalaen), og efter 17 sekunders mareridt var 61 mennesker dræbt og det meste af byen ødelagt. Næsten alle huse blev i løbet af fire år genopført i oprindelig stil dvs. med smedejernsgitre for vinduer og på balkoner – og med de særegne skorstene som i Alentejo og Algarve på fastlandet.
I 1943 byggede briterne Lajes Air Base til Royal Air Force. Den blev i 1946 overtaget og udvidet af USA, der stadig har forsyningsbase, og i dag er basen større end Praia by, som den ligger ved. Kontrakten mellem USA og Portugal fornys hvert 5. år. USA betaler ikke egentlig leje for basen, men yder militærbistand i form af F-16 fly og orlogsskibe, hvortil kommer arbejde til mindst 800 açorere. Det var her Portugals premierminister José Durão Barrosa i marts 2003 var vært ved det topmøde, hvor George W. Bush og Tony Blair reelt erklærede krigen mod Irak. Açorernes største lufthavn, med en 3,6 km lang landingsbane, bruges i dag af både militær og civil trafik.
Terceira er nok den vandrigeste af øerne med mange underjordiske søer og kilder. Øen er meget bakket og frugtbar, og overalt ses blandt de stenomgærdede jordlodder kridhvide huse og burra de milho (”majsæsel”, tørrestativer til majs, der også tørres i træer). Men øens hovedindkomst kommer fra kvægavl og mejeribrug. Flittige kvinder broderer duge og sengetæpper, og der flettes kurve.
Angra do Heroísmo
Terceiras hovedby fik navnet Angra (bugt) pga. sin beliggenhed med naturlig havn. Efter byens heltemodige indsats under Borgerkrigen gav Dona Maria 2. (1834-53) byen en ny titel »do Heroísmo«, sat sammen bliver det: Heltemodets Bugt.
Det er en historisk og monumental by med værdig og harmonisk arkitektur. Denne Açorernes gejstlige og kulturelle højborg blev af UNESCO i 1983 klassificeret som bevaringsværdig. Den er nok Açorernes mest maleriske by med charmerende huse og lige, rene gader, der fører fra havnen op ad en skråning, hyggelige gågader med fortovscaféer. Man gør meget for at leve op til sin bevaringsværdige status: nyrestaurerede huse, nye hoteller og restauranter, fine gadelamper og skiltning til seværdigheder. Byen har også fået et Centro Cultural e de Congressos (på Canada Nova, i den gamle tyrerfægterarena, åbent dgl. 10-23, tlf.295 206 120) med multimediesal, biograf, kunstgalleri, internetcafé esplanade, bar og restaurant.
Angras naturlige havn ligger godt beskyttet af en halvø (vulkankrateret Monte Brasil) og to forter. Det østlige, Castelo de São Sebastião, fra 1572 i italiensk stil, var under 2. Verdenskrig briternes hovedkvarter, senere den portugisiske flådes, og i dag pousada.
I bugten ligger mindst 88 skibsvrag fra øens guldalder og venter på at blive udforsket. Men hvem tilhører skattene?
Ved den tidligere blomstrende handelshavn Porto de Pipas er der i dag moderne marina, barer og restauranter, elegant indkøbscenter og sandstrand. Hver sommeraften er her et leben. Ja, næsten hele byen er på benene. Fra marinapromenaden kan man se lysene på Fortaleza og Nossa Senhora da Guia, på kaj og stræder et myldrende folkeliv, på Rådhuspladsen er der levende musik på coreto, fortovscaféer er fyldte, og der er fri adgang til det oplyste rådhus’ sale – sådan er det hele sommeren, også på en ganske almindelig sommermandag! Folk fortæller med stort smil, at de mange nye tiltag skyldes indbyrdes konkurrence mellem borgmesteren i Angra (PS) og Praia (PSD).
Værd at opleve
Igreja da Misericórdia, Rua Direita, åbent dgl. 10.30-12.30 og 14.30-17
Barokkirken (1700-tallet), der ligger i byens ældste og mest charmerende kvarter, har interessante malerier, bl.a. Helligånden, og skulpturer.
Museu Volcanoespeológico, (Sociedade de Exploração Espeleológica) Rua da Rocha 8, åbent ma.-fr.9-16, gratis, tlf.295 212 992, fax 295 216 465, www.montanheiros.com
Et spændende vulkanspeleologisk (huleforsknings-) museum, der bl.a. også rummer fossiler og en flot reliefmodel af Atlanterhavsområdet omkring syv Açorerøer. Her ses en undersøiske vulkan (mellem Terceira og São Miguel), der måske bliver Açorernes 10. ø! Frivillige arrangerer gratis vandreture nogle sø. 9.30-16 (husk madpakke) mar.-juni og sep.-okt.
Paços do Concelho, åbent ma.-fr. 8.30-12.30 og 13.30-16.30, lø.-sø. 10.30-12.30, gratis, tlf. 295 212 131, www.cm-ah.pt
Ad den smukke Rua Direita (Rua de Lisboa), Angras første hovedgade, når man Praça Velha (Praça da Restauração) og byens rådhus, der er opført 1849-66 med Portos rådhus som forbillede med store, smukke sale.
Sé de São Salvador, Rua de Sé, åbent dgl. 8.30-19
Angras domkirke er Açorernes største kirke. Den er bygget over en lille gotisk sognekirke (ca. 1461) lige midt i den gamle bydel, og dens tårne kan ses over hele byen. Ved kirkens hovedindgang står en statue af Pave Johannes Paul 2. til minde om hans besøg i 1991.
Inde i kirken vender højaltret mod sydøst - mod Jerusalem. En indo-portugisisk bibelstand th. er udført i brasiliansk jacarandatræ med indlagt hvaltand. Tv. for højaltret står et sølvbeklædt alter fra spansk okkupationstid.
Kirkens skatkammer, Museu Arte Sacra da Sé, th. bag kirken, åbent ma.-lø. 10-12 og 14-17, 1 €
Palácio Bettencourt, Rua da Rosa 49, åbent ma.-fr. 9-19, lø. 9.30-12, tlf.295 212 690, fax 295 212 821
Den smukke barokbygning (1600-tallet) ligger lige bag kirken og rummer nu byens bibliotek og arkiv. Over en pompøs portal ses Bettencourt-familiens våbenskjold, og indenfor fortæller azulejos-paneler bl.a. om Vasco da Gama og Dom João 4. Bemærk de smukke trælofter.
Convento de São Gonçalo, Rua da Rosa, åbent dgl. 9-12 og 14-17.30, tlf.295 212 511
Klostrets kirke fra 1600-tallet er en arkitektonisk perle med azulejos, bl.a. Josef i Egypten, bemalet loft, talha dourada, statuer, malerier, smedejernsgitre og udskårne korstole. Klostret er opført til klarisserordenen i 1542 og er øens ældste og største med to klostergårde og kornkammer. Det fungerer stadig som kloster for tre nonner, børnehave og alderdomshjem.
Markedshallerne, Rua Duque de Bragança, åbent ma.-fr. 7-16, lø. 7-14
Sælgere af begge køn faldbyder både markens og havets frugter.
Palácio dos Capitães Generais, Largo Prior do Crato, åbent ma.-fr. 10-12 og 15-17, lø.-sø. 10-12 og 14-16, gratis
Da jesuiterordenen (Companhia de Jesus), efter ordre af Marquês de Pombal, blev forbudt i 1759, omdannedes deres kloster til general-kaptajnernes residens. I dag anvendes det til udstillinger. Øverste etage er officiel residens for Açorernes præsident, når han er på Terceira, og ramme om offentlige koncerter. I klostergården vokser et 200 år gammelt drageblodstræ. På pladsen neden for paladset, der er anlagt i 1882, står en buste af tronprætendenten, Dom António, Prior do Crato.
Lige ved siden af ligger:
Igreja do Colégio, Largo Prior do Crato, åbent ma.-lø. 14-17, sø. 10-12
Jesuiterkirken (1638-51) har en pompøs barokfacade. Kirkens overdådige indre har søjler af lokalt cedertræ, talha dourada, hollandske fliser (1600-tallet) og statuer af Peter, Paulus og den vantro Thomas.
Jardim Municipal, Rua do Marquês, åbent dgl. jun.-aug. 8-24, sep.-maj 8-22 (tjek lukketider ved indgang), gratis
Parken, der er anlagt i 1882, kaldes også Duque da Terceira. Det er en farverig, tropisk have, en af Açorernes smukkeste med terrasser, sø, væksthus, fontæner, skulpturer, legeplads, coreto – og den lifligste fuglesang. Stedet tilhørte engang franciskanernes kloster.
I parken fører en snoet trappesti (182 trin!) op til:
Alto da Memória, Largo Castelo de São Luís, åbent dgl. 7-17.30
Obelisken er rejst til minde om Dom Pedro 4.s ophold på øen 1832-34. Her byggedes byens første fort i 1474. Betagende udsigt over by og bjerg – og i klart vejr helt til São Jorge.
Museu de Angra, Convento de São Francisco, Ladeira de São Francisco, åbent ti.-fr.9.30-17, lø.-sø. 14-17, 2 €,, café, handicapv., tlf.295 240 802, www.museu-angra.azores.gov.pt
Elegant udstillet ses malerier, statuer, porcelæn, møbler, mønter, navigationsinstrumenter, Portugals næststørste militærhistoriske samling, Açorerne under verdenskrigene, musikinstrumenter og klostrets historie. AV-show og smukt bibliotek og skiftende udstillinger. (Se også: Nürnbergglobus, Let læsning på fly).
Museet er indrettet i et tidligere franciskanerkloster, ordenens hovedkloster på Açorerne. Det er den tredje bygning på samme sted, den første blev opført i 1474. Klostret blev - som alle andre klostre i Portugal - lukket i 1834.
Den imponerende klosterkirke, Igreja de Nossa Senhora da Guia (1700-tallet), har azulejos, der viser scener fra São Franciscos liv. I en tidligere kirke, under den nuværende, blev Paulo da Gama (Vascos bror) begravet.
Fortaleza de São João Baptista, Monte Brasil, åbent dgl. 10-12 og 14.30-17, gratis
Fortet, der tilhører militæret, har alt, hvad der hører sig til: voldgrav, forsvarsmure (4 km), vandcisterner, skatkammer, fængsel, hemmelige underjordiske udgange, guvernørpalads og kirke (1643-1743). Under højaltret, i kryptens nicher, blev guvernørerne gravsat. I paladset sad den syge Dom Afonso 6. fængslet i 1669-74, mens hans bror Dom Pedro 2. tog sig af landet – og dets dronning! Under Salazar benyttedes fængslet og adskillige af bygningerne til politiske fanger.
Fortet blev opført i 1592 af spanierne for at beskytte deres besættelsestropper mod angreb fra byen! Det hed da San Felipe efter deres konge – men det blev lynhurtigt ændret i 1642, da Dom João 4. og portugiserne igen fik magten på Açorerne.
Fortet ligger ved foden af Monte Brasil (206 m). En panoramavej fører op til et portugisisk luftværnsbatteri fra 2. Verdenskrig, til skovklædte kratere med vandrestier (www.trails-azores.com ), og en storslået udsigt over Angra. Men bjerget kan også ses fra hele byen - og her hængte de spanske besættere portugisiske oprørere i 1583 til skræk og advarsel.
På toppen, Pico das Cruzinhas, står en rigtig portugisisk søfarersøjle med kristuskors, armillarsfære og karavel. Her er en minidyrepark og grillmuligheder.
Praça de Toiros, Avenida Jacome de Bruges
Tyrefægterarenaen (1984) er fyldt til bristepunktet, hver gang der er tyrefægtning. I jun.-aug. fægtes der flere gange om ugen - mest i weekender. Der er også et lille museum med dragter, fotos af heltene og en populær bar.
Lidt nord for Angra, i Terra Chã, der også har landbohøjskole, kan man besøge Casa dos Fósforos (Canada do Treato 1. hus th, tlf.295 332 724, åbent to. 14-17, eller ring og aftal tid, gratis), der har 16.000 tændstikæsker fra flere end 50 lande.
Værd at vide
Yachts/langturssejlere
Marina da Angra, 38o39’N 27o13’W, har plads til 260 både, den er moderne og har alle faciliteter, tlf.295 216 304, fax 295 216 309, [email protected] , www.marinasazores.com
Se også Praia
Festivaler
I februar er der karneval med samba i gaderne og stor teaterfestival. Helligåndsfester fejres med pomp og pragt sommeren igennem, men også de farverige Johannesfester (Sanjoaninas) med tyrefægterfestival fra 23.-29. juni er værd at opleve. I august, når mange emigranter er her på ferie, er der fest på stranden i Praia da Vitória, man fejrer sejren i Praiabugten i 1829 med optog, folklore og gastronomi, www.festasdapraia.com , og første weekend i september gælder det vinfestival i Biscoitos.
Magasinet »Agenda Cultural« har månedens begivenheder og fås på hotel og Turismo.
Terceira-øen rundt
São Mateus da Calheta
São Mateus da Calheta, ca. 4 km fra Angra, er øens største fiskerihavn. Fiskerne kommer tidlig morgen og sen eftermiddag ind med fangsten, som sælges i, Lota, auktionshallen ma.-fr. ca. 9-12.
I den hyggelige landsby (3000 indb.) er der gode restauranter, flere badesteder og to gamle forter (1582): Forte São Mateus (med et lille fiskerimuseum og akvarier med lokale fisk, åbent ma.-fr. 9-12 og 13-16, gratis) og Forte Negrito, begge opført som værn mod spansk invasion - men ak, forgæves! Senere blev de hvalfangerstationer - indtil 1965. Rester af hvalkogeri ses stadig.
Værd at vide
Cinco Ribeiras
Landsbyen (650 indb.) kaldes den hvide by - her er ingen blåmalede dør- og vinduesrammer. Øens favoritbadested er klippebassinerne ved Ponta das Cinco.
Ostefabrikken Quejo Vaquinha (Canada do Pilar 5, åbent 7-22, sø. 15-22, tlf.295 907 138, café) fremstiller fire typer oste og flere end 150 kg pr. dag. Osteprocessen tager 10 dage.
I nærheden ligger et lille interessant landbrugsmuseum,
Casa Etno-Museu Dr. Marcelino Moules (Canada do Gracioso, tlf.295 907 063/966 648 238, i juli-aug. 9.30-13 og 14-17.30 eller ring og aftal, gratis)
Værd at vide
Bus: Angra – Biscoitos fl. x dgl.
Camping: Cinco Ribeiras, Ponta das Cinco, tlf.295 907 200, åbent 1.6.-30.9., alle faciliteter, på græsplæne under skyggefuld tamarisk
Bade: Ponta das Cinco, omklædning, caféer og snackbar
Serra de Santa Bárbara
(1021 m) ligger i et vulkansk område. Er den ikke indhyllet i skyer, har man en imponerende udsigt ikke alene over øen, men over alle midterøerne.
Nær Pico do Cesto/Gaspar – og i Mistério do Negro – ligger Lagoa do Negro, en lille, idyllisk sø. Overfor står et rustikt hus (toilet og café) med nedgang til Julegrotten, Gruta do Natal (mar.-nov. 14/15-17/18, 5 €, kombi med Algar do Carvão 8 €, se nedenfor). De fantastiske og farverige lavatunneler med mange slags lava strækker sig 700 m ind under søen. Man holder ikke alene messe her juledag, men grotten er også populær til bryllup og barnedåb.
Restaurante Bar Por Sol, Canada do Miradouro 12, Santa Barbára, tlf.295 906 253, åbent dgl. 11-24, nyd en blæksprutteret til solnedgang og udsigt til São Jorge
Nord for Serreta (med lille tyrefægterarena og fyrtårn) kan man i Mata da Serreta, et naturfredet område, opleve øens overdådige vegetation. Gode vandreture til Ponta do Queimado og langs kysten (www.trails-azores.com ).
Restaurante Caneta, As Presas 13 i Altares, tlf.295 989 162, lukket ma., hyggelig gårdhave, restaurant på 1.sal
Biscoitos
Landsbyen (1300 indb.) har navn efter områdets små lavastykker, som ligner beskøjter. Den ligger i lavalandskabet, Mistério, omgivet af cerrados, omgærdede marker og curraletas, omgærdede vingårde, og er kendt for sin vinho de cheiro og vinho de verdelho.
Byens lavaklipper stammer fra vulkanen Gaspars udbrud i 1761. I otte dage flød lavaen truende mod kysten – og landsbyen. Som sidste udvej stillede man byens helligåndskrone og stearinlys mellem lavastrøm og Igreja de São Pedro – det standsede lavaen. Byen har to helligåndskapeller.
Museu do vinho, Adega Brum, Canada do Caldeiro, åbent ti.-sø. 10-12 og 13.30-16, okt.-mar. ti.-lø. 10-12 og 13.30-17, gratis, tlf.295 908 404/965 667 324, www.casaagricolabrum.com
På Adega Brums vinmuseum ses alle faser af vinproduktion, som familien Brum har haft siden 1890(smagsprøver). Det er øens eneste demarkerede region. Første uge i sep. kan man være med til vinstampning med fødderne!
Værd at vide
Lajes
Via Rapida (hurtigvejen) går nordpå til Lajes og Praia da Vitória.
Lajes er en lille landsby (4000 indb.) men også navnet på øens store militære og civile lufthavn, som er USA’s strategisk vigtige støttepunkt, senest brugt under den 2. Golf- og Irakkrigen.
Vest for Lajes ligger AguaAgualvalva (1600 indb.), en typisk landsby med stejle gader og i et flodfyldt område med mange vandmøller.
Syd for Lajes finder man FontFontinhasinhas, et smukt område med mange underjordiske kilder og utallige små vandløb.
Mellem Agualva og Fontinhas ligger øens golfbane (se: Angra)
Serra do Cume
En smal vej følger højderyggen, Serra de Cume, der består af adskillige vulkankratere. Langs vejen ligger britiske bunkers og radaranlæg fra 2. Verdenskrig. Fra toppen (545 m) er der mod øst udsigt til Praia og mod sydvest til øernes største, flade patchworklandskab.
Praia da Vitória
Den charmerende by (21.000 indb.), med gode fiskerestauranter og øens eneste fine, hvide sandstrand, ligger i en stor naturlig bugt. Den var indtil 1474 general-kaptajnernes residensby. Praia støttede liberalisterne og besejrede i 1829 absolutisternes angribende skibe, hvorfor den i 1837 fik tilnavnet da Vitória, sejrsstranden. Den blev ret ødelagt af et jordskælv i 1841.
Havnen er øens største: Den nordlige del, der benyttes af militæret, omfatter dog også en moderne marina; den sydlige del er til civil skibsfart, bl.a. de store krydstogtskibe.
Værd at opleve
Forte de Santa Catarina er sidste tilbageblevne fort af de mange, der engang beskyttede bugten. Ved havnen ligger Casa de Artesanato (Avenida Beira-Mar, åbent ma.-fr. 13-18.45, tlf.295 542 379) med vævestue og salg af forskellige slags håndarbejder.
Praia har kulturcenter, forfatteren Vitorino Nemésios’ fødehus, gågaden, Rua de Jesus, med sjove stenmønstre som byens husfacader, elegant restaurerede huse, modebutikker, marked, park - og et par seværdigheder:
Paços do Concelho, rådhuset, har smukke arkader og klokketårn fra 1500-tallet, og foran det en frihedsstøtte til minde om slaget 11. aug. 1829.
Igreja Matriz de Santa Cruz, åbent ma.-fr. 15-17, lø.-sø. 9-12, tlf.295 542 100.
Sognekirken blev grundlagt af Jacome de Bruges i 1456 og restaureret i 1843. Den har gotisk og manuelinsk portal, presépio (1500-tallet), og interessante kapeller: Capela do Rosário i udskåret træ og Capela do Santissimo foret med talha dourada. Desuden altre for Nossa Senhora de Fátima og Santo António og et lille museum med sakral kunst.
Igreja de Santo Cristo, åbent ma.-fr. 12-17, lø.-sø. 14-16.
Igreja de Santo Cristo das Misericórdias (1521) og Igreja do Espírito Santo (1493) brændte begge i 1921 og blev til én kirke, men med to højaltre! Bag kirken er det smukke gamle Misericórdiakloster.
Nord for havnen ligger Miradouro do Facho med udsigt over by og bugt. Tæt ved ligger flybasen, hvor amerikanerne lever i et indhegnet lilleputamerika med egne skoler, supermarkeder m.m.
Værd at vide
Bus: Angra, Lajes, Biscoitos, Porto Martins
Taxa: på rådhuspladsen, tlf.295 512 092
Bade: Prainha, nord, har alle faciliteter, bar og cykeludlejning
Dykning: Team Azores, Caminho de Santa Isodora 3, tlf.295 513 297, www.teamazores.com , specielle turistprogrammer juni-sep.
Yachts/langturssejlere
Marina, 38o43’N 27o03’W, med plads til 210, tlf./fax 295 512 082, www.marinasazores.com , alle faciliteter
Syd for Praia, ligger Salgueiros og Porto Martins, omgivet af vingårde, bananlunde, oliventræer og store villaer.
Bade: Salgueiros, klippekyst, børnebassin, café
-Porto Martins, 5 km syd for Praia, stor og med sandbund, omklædning
São Sebastião
Landsbyen São Sebastião (2000 indb.) er en af øens ældste. Her bør man se den gotiske Igreja Matriz de São Sebastião (1400-tallet) med portaler, rosetter og - som en sjældenhed på Açorerne – frescomalerier.
Lige over for kirken ligger byens helligåndskapel (1918) malet i stærke farver af kirkens nu afdøde præst. Gennem vinduerne kan man se en Santa Isabel-figur på altret (se: Let læsning til flyet)
Baía da Salga
På sydkysten ligger Salga-bugten, fiskerlejet Porto Judeu (jødernes havn, 2300 indb., deres gravplads i Angra er fra 1832), og Grutas das Agulhas med et net af lave gange dannet af lavastrøm. De er vanskelige at besøge, spørg Turismo. Ilhéu das Cabras (gedernes ø) er en todelt, »flækket« ø, hvor en tysk undervandsbåd gemte sig for englænderne under 2. Verdenskrig. Gederne er forsvundet, i stedet græsser halvvilde får.
På sydøstdelen af Terceira ligger der mange steder små runde stenhytter, det er kornkamre til køer.
Odden Ponta das Contendas, der engang var befæstet, er nu yngleplads for fugle.
Caldeira de Guilherme Moniz
Midt på øen findes den udslukte vulkan Caldeira de Guilherme Moniz, hvis skov- og kratdækkede krater er 15 km i omkreds! Açorernes største – og naturfredet.
Vejen går langs kraterranden, og hvor jorden endnu ikke er opdyrket, vokser endemiske planter som fx trælyng.
Algar do Carvão
14 km nord for Angra ligger en vulkanskakt og grotte, åbent ca. mar.-nov. 14/15-17/18, 5 €, kombi Gruta do Natal 8 € (se ovenfor), info: tlf.295 212 992, www.montanheiros.com Husk gode sko og trøje, her er koldt!
Açorernes smukkeste – og blandt verdens top ti! – er denne 90 m dybe og kæmpestore underjordiske vulkangrotte med drypstenshuler (flotte stalaktitter og stalagmitter), et geologisk naturreservat.
Selve kratervæggen er et fantastisk frodigt syn, dækket af mosser og bregner. I bunden ligger en klar sø, der indtil jordskælvet 1980 var ca. 15 m dyb; i dag er den knap 1 m, afhængig af årstiden. Hulen blev i tidernes morgen brugt til at skille sig af med dødt kvæg. Først i 1893 begyndte udforskning af hulen og i 1968 åbnes for offentligheden.
Lige i nærheden ligger hulerne Furnas do Enxofre med mange svovldampende huller. Her er også gode vandremuligheder.
© Nina Jalser
Af Nina Jalser
Fakta om Terceira
Indbyggere: 60.000
Længde: 30 km
Bredde: 18 km
Areal: 382 km2
Højeste punkt: Caldeira de Santa Bárbara, 1023 m o.h.
Hovedby: Angra do Heroísmo, 15.100 indb.
Klima: 11o-26o, mildt tempereret
En slentretur gennem Angra do Heroísmo, hvor man kan nyde byens smukke arkitektur, og en tur gennem Fortaleza de São João Baptista og videre op på Monte Brasil for at se byen lidt fra oven, er nok nogle af de bedste oplevelser på øen. Langs kysten ligger små, hyggelige landsbyer og mod øst badebyen Praia med hvide sandstrande. Midt på øen er der mennesketomt, få veje, men store jungleagtige områder, overgroet med endemiske og indførte planter. Her ligger vulkanskakten, Algar do Carvão, der er blandt de ti mest seværdige i verden, og i et geologisk naturreservat
Terceira er ideel til bil- og cykelture. Der er gode vandremuligheder (se: Fod på vandreture - spørg Turismo inden vandretur: på mange marker er der løse tyre!), golf og strande med flere slags vandsport.
Terceira (den tredje) er den tredje ø, der blev befolket. Hele Açorergruppen hed på visse, gamle kort Terceira-øerne, idet de blev opdaget efter Canarieøerne og Madeira, og da kaldtes denne ø for »Ilha de Senhor Jesus Cristo«. Det er i dag den tættest befolkede af øerne.
Bosættelserne begyndte i 1450 med søfareren Jácome de Bruges, der, som navnet afslører, kom fra Flandern. I 1474 tilfaldt Angra (og São Jorge) søfareren Jõao Vaz Corte Real.
Terceira »voksede« i takt med skibsfarten over Atlanten og blev hurtigt trafikknudepunkt – endog for skibe fra Indien. I 1499 lagde Vasco da Gama til med sin syge bror, Paulo, der døde og blev begravet her.
Tronprætendenten Dom António, Prior do Crato, gik i 1582 i land på Terceira (sammen med 5000 franskmænd, som den spanske Felipe 2. havde besejret ved Vila Franca på fastlandet). Øens indbyggere udråbte ham til konge - dog uden held - og Terceira var i 1583 den sidste del af Portugal, der overgav sig til Spanien.
I den portugisiske guldalder ankrede skibe op, lastet med rigdomme fra Brasilien og Indien – i kølvandet fulgte pirater og korsarer (Terceira har 36 forsvarsforter, de fleste opført i 1581 som værn mod spanierne, nogle er i dag renoverede, andre i ruiner, Turismo har folder over fortrute). Angra fik smukke paladser, monumentale kirker og ikke mindre end ni klostre, og indtil 1800-tallet var byen hovedsæde for Açorernes guvernør.
I 1534 udnævnte pave Paul 3. byen Angra til bispesæde, og i 1991 besøgte pave Johannes Paul 2. øen.
Terceira spillede også en vigtig rolle under Borgerkrigen i Portugal (1820-34), og øens befolkning deltog aktivt i krigen ved fra 1828 at støtte liberalisterne. I 1830-32 opholdt Dom Pedro 4. sig i Angra.
Øen har været ramt af gentagne vulkanudbrud og jordskælv: 1761, 1764, 1867 og i 1980. Den 1. januar 1980 kl. 15 blev Angra do Heroísmo ramt af et jordskælv (syv på Richterskalaen), og efter 17 sekunders mareridt var 61 mennesker dræbt og det meste af byen ødelagt. Næsten alle huse blev i løbet af fire år genopført i oprindelig stil dvs. med smedejernsgitre for vinduer og på balkoner – og med de særegne skorstene som i Alentejo og Algarve på fastlandet.
I 1943 byggede briterne Lajes Air Base til Royal Air Force. Den blev i 1946 overtaget og udvidet af USA, der stadig har forsyningsbase, og i dag er basen større end Praia by, som den ligger ved. Kontrakten mellem USA og Portugal fornys hvert 5. år. USA betaler ikke egentlig leje for basen, men yder militærbistand i form af F-16 fly og orlogsskibe, hvortil kommer arbejde til mindst 800 açorere. Det var her Portugals premierminister José Durão Barrosa i marts 2003 var vært ved det topmøde, hvor George W. Bush og Tony Blair reelt erklærede krigen mod Irak. Açorernes største lufthavn, med en 3,6 km lang landingsbane, bruges i dag af både militær og civil trafik.
Terceira er nok den vandrigeste af øerne med mange underjordiske søer og kilder. Øen er meget bakket og frugtbar, og overalt ses blandt de stenomgærdede jordlodder kridhvide huse og burra de milho (”majsæsel”, tørrestativer til majs, der også tørres i træer). Men øens hovedindkomst kommer fra kvægavl og mejeribrug. Flittige kvinder broderer duge og sengetæpper, og der flettes kurve.
Angra do Heroísmo
Terceiras hovedby fik navnet Angra (bugt) pga. sin beliggenhed med naturlig havn. Efter byens heltemodige indsats under Borgerkrigen gav Dona Maria 2. (1834-53) byen en ny titel »do Heroísmo«, sat sammen bliver det: Heltemodets Bugt.
Det er en historisk og monumental by med værdig og harmonisk arkitektur. Denne Açorernes gejstlige og kulturelle højborg blev af UNESCO i 1983 klassificeret som bevaringsværdig. Den er nok Açorernes mest maleriske by med charmerende huse og lige, rene gader, der fører fra havnen op ad en skråning, hyggelige gågader med fortovscaféer. Man gør meget for at leve op til sin bevaringsværdige status: nyrestaurerede huse, nye hoteller og restauranter, fine gadelamper og skiltning til seværdigheder. Byen har også fået et Centro Cultural e de Congressos (på Canada Nova, i den gamle tyrerfægterarena, åbent dgl. 10-23, tlf.295 206 120) med multimediesal, biograf, kunstgalleri, internetcafé esplanade, bar og restaurant.
Angras naturlige havn ligger godt beskyttet af en halvø (vulkankrateret Monte Brasil) og to forter. Det østlige, Castelo de São Sebastião, fra 1572 i italiensk stil, var under 2. Verdenskrig briternes hovedkvarter, senere den portugisiske flådes, og i dag pousada.
I bugten ligger mindst 88 skibsvrag fra øens guldalder og venter på at blive udforsket. Men hvem tilhører skattene?
Ved den tidligere blomstrende handelshavn Porto de Pipas er der i dag moderne marina, barer og restauranter, elegant indkøbscenter og sandstrand. Hver sommeraften er her et leben. Ja, næsten hele byen er på benene. Fra marinapromenaden kan man se lysene på Fortaleza og Nossa Senhora da Guia, på kaj og stræder et myldrende folkeliv, på Rådhuspladsen er der levende musik på coreto, fortovscaféer er fyldte, og der er fri adgang til det oplyste rådhus’ sale – sådan er det hele sommeren, også på en ganske almindelig sommermandag! Folk fortæller med stort smil, at de mange nye tiltag skyldes indbyrdes konkurrence mellem borgmesteren i Angra (PS) og Praia (PSD).
Værd at opleve
Igreja da Misericórdia, Rua Direita, åbent dgl. 10.30-12.30 og 14.30-17
Barokkirken (1700-tallet), der ligger i byens ældste og mest charmerende kvarter, har interessante malerier, bl.a. Helligånden, og skulpturer.
Museu Volcanoespeológico, (Sociedade de Exploração Espeleológica) Rua da Rocha 8, åbent ma.-fr.9-16, gratis, tlf.295 212 992, fax 295 216 465, www.montanheiros.com
Et spændende vulkanspeleologisk (huleforsknings-) museum, der bl.a. også rummer fossiler og en flot reliefmodel af Atlanterhavsområdet omkring syv Açorerøer. Her ses en undersøiske vulkan (mellem Terceira og São Miguel), der måske bliver Açorernes 10. ø! Frivillige arrangerer gratis vandreture nogle sø. 9.30-16 (husk madpakke) mar.-juni og sep.-okt.
Paços do Concelho, åbent ma.-fr. 8.30-12.30 og 13.30-16.30, lø.-sø. 10.30-12.30, gratis, tlf. 295 212 131, www.cm-ah.pt
Ad den smukke Rua Direita (Rua de Lisboa), Angras første hovedgade, når man Praça Velha (Praça da Restauração) og byens rådhus, der er opført 1849-66 med Portos rådhus som forbillede med store, smukke sale.
Sé de São Salvador, Rua de Sé, åbent dgl. 8.30-19
Angras domkirke er Açorernes største kirke. Den er bygget over en lille gotisk sognekirke (ca. 1461) lige midt i den gamle bydel, og dens tårne kan ses over hele byen. Ved kirkens hovedindgang står en statue af Pave Johannes Paul 2. til minde om hans besøg i 1991.
Inde i kirken vender højaltret mod sydøst - mod Jerusalem. En indo-portugisisk bibelstand th. er udført i brasiliansk jacarandatræ med indlagt hvaltand. Tv. for højaltret står et sølvbeklædt alter fra spansk okkupationstid.
Kirkens skatkammer, Museu Arte Sacra da Sé, th. bag kirken, åbent ma.-lø. 10-12 og 14-17, 1 €
Palácio Bettencourt, Rua da Rosa 49, åbent ma.-fr. 9-19, lø. 9.30-12, tlf.295 212 690, fax 295 212 821
Den smukke barokbygning (1600-tallet) ligger lige bag kirken og rummer nu byens bibliotek og arkiv. Over en pompøs portal ses Bettencourt-familiens våbenskjold, og indenfor fortæller azulejos-paneler bl.a. om Vasco da Gama og Dom João 4. Bemærk de smukke trælofter.
Convento de São Gonçalo, Rua da Rosa, åbent dgl. 9-12 og 14-17.30, tlf.295 212 511
Klostrets kirke fra 1600-tallet er en arkitektonisk perle med azulejos, bl.a. Josef i Egypten, bemalet loft, talha dourada, statuer, malerier, smedejernsgitre og udskårne korstole. Klostret er opført til klarisserordenen i 1542 og er øens ældste og største med to klostergårde og kornkammer. Det fungerer stadig som kloster for tre nonner, børnehave og alderdomshjem.
Markedshallerne, Rua Duque de Bragança, åbent ma.-fr. 7-16, lø. 7-14
Sælgere af begge køn faldbyder både markens og havets frugter.
Palácio dos Capitães Generais, Largo Prior do Crato, åbent ma.-fr. 10-12 og 15-17, lø.-sø. 10-12 og 14-16, gratis
Da jesuiterordenen (Companhia de Jesus), efter ordre af Marquês de Pombal, blev forbudt i 1759, omdannedes deres kloster til general-kaptajnernes residens. I dag anvendes det til udstillinger. Øverste etage er officiel residens for Açorernes præsident, når han er på Terceira, og ramme om offentlige koncerter. I klostergården vokser et 200 år gammelt drageblodstræ. På pladsen neden for paladset, der er anlagt i 1882, står en buste af tronprætendenten, Dom António, Prior do Crato.
Lige ved siden af ligger:
Igreja do Colégio, Largo Prior do Crato, åbent ma.-lø. 14-17, sø. 10-12
Jesuiterkirken (1638-51) har en pompøs barokfacade. Kirkens overdådige indre har søjler af lokalt cedertræ, talha dourada, hollandske fliser (1600-tallet) og statuer af Peter, Paulus og den vantro Thomas.
Jardim Municipal, Rua do Marquês, åbent dgl. jun.-aug. 8-24, sep.-maj 8-22 (tjek lukketider ved indgang), gratis
Parken, der er anlagt i 1882, kaldes også Duque da Terceira. Det er en farverig, tropisk have, en af Açorernes smukkeste med terrasser, sø, væksthus, fontæner, skulpturer, legeplads, coreto – og den lifligste fuglesang. Stedet tilhørte engang franciskanernes kloster.
I parken fører en snoet trappesti (182 trin!) op til:
Alto da Memória, Largo Castelo de São Luís, åbent dgl. 7-17.30
Obelisken er rejst til minde om Dom Pedro 4.s ophold på øen 1832-34. Her byggedes byens første fort i 1474. Betagende udsigt over by og bjerg – og i klart vejr helt til São Jorge.
Museu de Angra, Convento de São Francisco, Ladeira de São Francisco, åbent ti.-fr.9.30-17, lø.-sø. 14-17, 2 €,, café, handicapv., tlf.295 240 802, www.museu-angra.azores.gov.pt
Elegant udstillet ses malerier, statuer, porcelæn, møbler, mønter, navigationsinstrumenter, Portugals næststørste militærhistoriske samling, Açorerne under verdenskrigene, musikinstrumenter og klostrets historie. AV-show og smukt bibliotek og skiftende udstillinger. (Se også: Nürnbergglobus, Let læsning på fly).
Museet er indrettet i et tidligere franciskanerkloster, ordenens hovedkloster på Açorerne. Det er den tredje bygning på samme sted, den første blev opført i 1474. Klostret blev - som alle andre klostre i Portugal - lukket i 1834.
Den imponerende klosterkirke, Igreja de Nossa Senhora da Guia (1700-tallet), har azulejos, der viser scener fra São Franciscos liv. I en tidligere kirke, under den nuværende, blev Paulo da Gama (Vascos bror) begravet.
Fortaleza de São João Baptista, Monte Brasil, åbent dgl. 10-12 og 14.30-17, gratis
Fortet, der tilhører militæret, har alt, hvad der hører sig til: voldgrav, forsvarsmure (4 km), vandcisterner, skatkammer, fængsel, hemmelige underjordiske udgange, guvernørpalads og kirke (1643-1743). Under højaltret, i kryptens nicher, blev guvernørerne gravsat. I paladset sad den syge Dom Afonso 6. fængslet i 1669-74, mens hans bror Dom Pedro 2. tog sig af landet – og dets dronning! Under Salazar benyttedes fængslet og adskillige af bygningerne til politiske fanger.
Fortet blev opført i 1592 af spanierne for at beskytte deres besættelsestropper mod angreb fra byen! Det hed da San Felipe efter deres konge – men det blev lynhurtigt ændret i 1642, da Dom João 4. og portugiserne igen fik magten på Açorerne.
Fortet ligger ved foden af Monte Brasil (206 m). En panoramavej fører op til et portugisisk luftværnsbatteri fra 2. Verdenskrig, til skovklædte kratere med vandrestier (www.trails-azores.com ), og en storslået udsigt over Angra. Men bjerget kan også ses fra hele byen - og her hængte de spanske besættere portugisiske oprørere i 1583 til skræk og advarsel.
På toppen, Pico das Cruzinhas, står en rigtig portugisisk søfarersøjle med kristuskors, armillarsfære og karavel. Her er en minidyrepark og grillmuligheder.
Praça de Toiros, Avenida Jacome de Bruges
Tyrefægterarenaen (1984) er fyldt til bristepunktet, hver gang der er tyrefægtning. I jun.-aug. fægtes der flere gange om ugen - mest i weekender. Der er også et lille museum med dragter, fotos af heltene og en populær bar.
Lidt nord for Angra, i Terra Chã, der også har landbohøjskole, kan man besøge Casa dos Fósforos (Canada do Treato 1. hus th, tlf.295 332 724, åbent to. 14-17, eller ring og aftal tid, gratis), der har 16.000 tændstikæsker fra flere end 50 lande.
Værd at vide
Yachts/langturssejlere
Marina da Angra, 38o39’N 27o13’W, har plads til 260 både, den er moderne og har alle faciliteter, tlf.295 216 304, fax 295 216 309, [email protected] , www.marinasazores.com
Se også Praia
Festivaler
I februar er der karneval med samba i gaderne og stor teaterfestival. Helligåndsfester fejres med pomp og pragt sommeren igennem, men også de farverige Johannesfester (Sanjoaninas) med tyrefægterfestival fra 23.-29. juni er værd at opleve. I august, når mange emigranter er her på ferie, er der fest på stranden i Praia da Vitória, man fejrer sejren i Praiabugten i 1829 med optog, folklore og gastronomi, www.festasdapraia.com , og første weekend i september gælder det vinfestival i Biscoitos.
Magasinet »Agenda Cultural« har månedens begivenheder og fås på hotel og Turismo.
Terceira-øen rundt
São Mateus da Calheta
São Mateus da Calheta, ca. 4 km fra Angra, er øens største fiskerihavn. Fiskerne kommer tidlig morgen og sen eftermiddag ind med fangsten, som sælges i, Lota, auktionshallen ma.-fr. ca. 9-12.
I den hyggelige landsby (3000 indb.) er der gode restauranter, flere badesteder og to gamle forter (1582): Forte São Mateus (med et lille fiskerimuseum og akvarier med lokale fisk, åbent ma.-fr. 9-12 og 13-16, gratis) og Forte Negrito, begge opført som værn mod spansk invasion - men ak, forgæves! Senere blev de hvalfangerstationer - indtil 1965. Rester af hvalkogeri ses stadig.
Værd at vide
Cinco Ribeiras
Landsbyen (650 indb.) kaldes den hvide by - her er ingen blåmalede dør- og vinduesrammer. Øens favoritbadested er klippebassinerne ved Ponta das Cinco.
Ostefabrikken Quejo Vaquinha (Canada do Pilar 5, åbent 7-22, sø. 15-22, tlf.295 907 138, café) fremstiller fire typer oste og flere end 150 kg pr. dag. Osteprocessen tager 10 dage.
I nærheden ligger et lille interessant landbrugsmuseum,
Casa Etno-Museu Dr. Marcelino Moules (Canada do Gracioso, tlf.295 907 063/966 648 238, i juli-aug. 9.30-13 og 14-17.30 eller ring og aftal, gratis)
Værd at vide
Bus: Angra – Biscoitos fl. x dgl.
Camping: Cinco Ribeiras, Ponta das Cinco, tlf.295 907 200, åbent 1.6.-30.9., alle faciliteter, på græsplæne under skyggefuld tamarisk
Bade: Ponta das Cinco, omklædning, caféer og snackbar
Serra de Santa Bárbara
(1021 m) ligger i et vulkansk område. Er den ikke indhyllet i skyer, har man en imponerende udsigt ikke alene over øen, men over alle midterøerne.
Nær Pico do Cesto/Gaspar – og i Mistério do Negro – ligger Lagoa do Negro, en lille, idyllisk sø. Overfor står et rustikt hus (toilet og café) med nedgang til Julegrotten, Gruta do Natal (mar.-nov. 14/15-17/18, 5 €, kombi med Algar do Carvão 8 €, se nedenfor). De fantastiske og farverige lavatunneler med mange slags lava strækker sig 700 m ind under søen. Man holder ikke alene messe her juledag, men grotten er også populær til bryllup og barnedåb.
Restaurante Bar Por Sol, Canada do Miradouro 12, Santa Barbára, tlf.295 906 253, åbent dgl. 11-24, nyd en blæksprutteret til solnedgang og udsigt til São Jorge
Nord for Serreta (med lille tyrefægterarena og fyrtårn) kan man i Mata da Serreta, et naturfredet område, opleve øens overdådige vegetation. Gode vandreture til Ponta do Queimado og langs kysten (www.trails-azores.com ).
Restaurante Caneta, As Presas 13 i Altares, tlf.295 989 162, lukket ma., hyggelig gårdhave, restaurant på 1.sal
Biscoitos
Landsbyen (1300 indb.) har navn efter områdets små lavastykker, som ligner beskøjter. Den ligger i lavalandskabet, Mistério, omgivet af cerrados, omgærdede marker og curraletas, omgærdede vingårde, og er kendt for sin vinho de cheiro og vinho de verdelho.
Byens lavaklipper stammer fra vulkanen Gaspars udbrud i 1761. I otte dage flød lavaen truende mod kysten – og landsbyen. Som sidste udvej stillede man byens helligåndskrone og stearinlys mellem lavastrøm og Igreja de São Pedro – det standsede lavaen. Byen har to helligåndskapeller.
Museu do vinho, Adega Brum, Canada do Caldeiro, åbent ti.-sø. 10-12 og 13.30-16, okt.-mar. ti.-lø. 10-12 og 13.30-17, gratis, tlf.295 908 404/965 667 324, www.casaagricolabrum.com
På Adega Brums vinmuseum ses alle faser af vinproduktion, som familien Brum har haft siden 1890(smagsprøver). Det er øens eneste demarkerede region. Første uge i sep. kan man være med til vinstampning med fødderne!
Værd at vide
Lajes
Via Rapida (hurtigvejen) går nordpå til Lajes og Praia da Vitória.
Lajes er en lille landsby (4000 indb.) men også navnet på øens store militære og civile lufthavn, som er USA’s strategisk vigtige støttepunkt, senest brugt under den 2. Golf- og Irakkrigen.
Vest for Lajes ligger AguaAgualvalva (1600 indb.), en typisk landsby med stejle gader og i et flodfyldt område med mange vandmøller.
Syd for Lajes finder man FontFontinhasinhas, et smukt område med mange underjordiske kilder og utallige små vandløb.
Mellem Agualva og Fontinhas ligger øens golfbane (se: Angra)
Serra do Cume
En smal vej følger højderyggen, Serra de Cume, der består af adskillige vulkankratere. Langs vejen ligger britiske bunkers og radaranlæg fra 2. Verdenskrig. Fra toppen (545 m) er der mod øst udsigt til Praia og mod sydvest til øernes største, flade patchworklandskab.
Praia da Vitória
Den charmerende by (21.000 indb.), med gode fiskerestauranter og øens eneste fine, hvide sandstrand, ligger i en stor naturlig bugt. Den var indtil 1474 general-kaptajnernes residensby. Praia støttede liberalisterne og besejrede i 1829 absolutisternes angribende skibe, hvorfor den i 1837 fik tilnavnet da Vitória, sejrsstranden. Den blev ret ødelagt af et jordskælv i 1841.
Havnen er øens største: Den nordlige del, der benyttes af militæret, omfatter dog også en moderne marina; den sydlige del er til civil skibsfart, bl.a. de store krydstogtskibe.
Værd at opleve
Forte de Santa Catarina er sidste tilbageblevne fort af de mange, der engang beskyttede bugten. Ved havnen ligger Casa de Artesanato (Avenida Beira-Mar, åbent ma.-fr. 13-18.45, tlf.295 542 379) med vævestue og salg af forskellige slags håndarbejder.
Praia har kulturcenter, forfatteren Vitorino Nemésios’ fødehus, gågaden, Rua de Jesus, med sjove stenmønstre som byens husfacader, elegant restaurerede huse, modebutikker, marked, park - og et par seværdigheder:
Paços do Concelho, rådhuset, har smukke arkader og klokketårn fra 1500-tallet, og foran det en frihedsstøtte til minde om slaget 11. aug. 1829.
Igreja Matriz de Santa Cruz, åbent ma.-fr. 15-17, lø.-sø. 9-12, tlf.295 542 100.
Sognekirken blev grundlagt af Jacome de Bruges i 1456 og restaureret i 1843. Den har gotisk og manuelinsk portal, presépio (1500-tallet), og interessante kapeller: Capela do Rosário i udskåret træ og Capela do Santissimo foret med talha dourada. Desuden altre for Nossa Senhora de Fátima og Santo António og et lille museum med sakral kunst.
Igreja de Santo Cristo, åbent ma.-fr. 12-17, lø.-sø. 14-16.
Igreja de Santo Cristo das Misericórdias (1521) og Igreja do Espírito Santo (1493) brændte begge i 1921 og blev til én kirke, men med to højaltre! Bag kirken er det smukke gamle Misericórdiakloster.
Nord for havnen ligger Miradouro do Facho med udsigt over by og bugt. Tæt ved ligger flybasen, hvor amerikanerne lever i et indhegnet lilleputamerika med egne skoler, supermarkeder m.m.
Værd at vide
Bus: Angra, Lajes, Biscoitos, Porto Martins
Taxa: på rådhuspladsen, tlf.295 512 092
Bade: Prainha, nord, har alle faciliteter, bar og cykeludlejning
Dykning: Team Azores, Caminho de Santa Isodora 3, tlf.295 513 297, www.teamazores.com , specielle turistprogrammer juni-sep.
Yachts/langturssejlere
Marina, 38o43’N 27o03’W, med plads til 210, tlf./fax 295 512 082, www.marinasazores.com , alle faciliteter
Syd for Praia, ligger Salgueiros og Porto Martins, omgivet af vingårde, bananlunde, oliventræer og store villaer.
Bade: Salgueiros, klippekyst, børnebassin, café
-Porto Martins, 5 km syd for Praia, stor og med sandbund, omklædning
São Sebastião
Landsbyen São Sebastião (2000 indb.) er en af øens ældste. Her bør man se den gotiske Igreja Matriz de São Sebastião (1400-tallet) med portaler, rosetter og - som en sjældenhed på Açorerne – frescomalerier.
Lige over for kirken ligger byens helligåndskapel (1918) malet i stærke farver af kirkens nu afdøde præst. Gennem vinduerne kan man se en Santa Isabel-figur på altret (se: Let læsning til flyet)
Baía da Salga
På sydkysten ligger Salga-bugten, fiskerlejet Porto Judeu (jødernes havn, 2300 indb., deres gravplads i Angra er fra 1832), og Grutas das Agulhas med et net af lave gange dannet af lavastrøm. De er vanskelige at besøge, spørg Turismo. Ilhéu das Cabras (gedernes ø) er en todelt, »flækket« ø, hvor en tysk undervandsbåd gemte sig for englænderne under 2. Verdenskrig. Gederne er forsvundet, i stedet græsser halvvilde får.
På sydøstdelen af Terceira ligger der mange steder små runde stenhytter, det er kornkamre til køer.
Odden Ponta das Contendas, der engang var befæstet, er nu yngleplads for fugle.
Caldeira de Guilherme Moniz
Midt på øen findes den udslukte vulkan Caldeira de Guilherme Moniz, hvis skov- og kratdækkede krater er 15 km i omkreds! Açorernes største – og naturfredet.
Vejen går langs kraterranden, og hvor jorden endnu ikke er opdyrket, vokser endemiske planter som fx trælyng.
Algar do Carvão
14 km nord for Angra ligger en vulkanskakt og grotte, åbent ca. mar.-nov. 14/15-17/18, 5 €, kombi Gruta do Natal 8 € (se ovenfor), info: tlf.295 212 992, www.montanheiros.com Husk gode sko og trøje, her er koldt!
Açorernes smukkeste – og blandt verdens top ti! – er denne 90 m dybe og kæmpestore underjordiske vulkangrotte med drypstenshuler (flotte stalaktitter og stalagmitter), et geologisk naturreservat.
Selve kratervæggen er et fantastisk frodigt syn, dækket af mosser og bregner. I bunden ligger en klar sø, der indtil jordskælvet 1980 var ca. 15 m dyb; i dag er den knap 1 m, afhængig af årstiden. Hulen blev i tidernes morgen brugt til at skille sig af med dødt kvæg. Først i 1893 begyndte udforskning af hulen og i 1968 åbnes for offentligheden.
Lige i nærheden ligger hulerne Furnas do Enxofre med mange svovldampende huller. Her er også gode vandremuligheder.
© Nina Jalser